EHBO voor dieren! Heb jij deze middeltjes al in huis?

Dieren zijn soms net kinderen, ze halen de raarste capriolen uit. Het enige voordeel is alleen dat ze iets sneller oud worden dus deze fase minder lang duurt. Toch kunnen we er vaak wel om lachen mits ze er niks aan of van oplopen uiteraard. Heeft jouw dier zich toch ergens aan opengehaald, zich verwondt of verstuikt? Dan is het in vele gevallen vaak zelf wel op te lossen als je uiteraard de volgende middeltjes in huis hebt.

Cooling Gel

Wat doe je als je iets verstuikt hebt? Precies, je begint altijd met koelen. Koelen zorg er in vele gevallen voor dat het aangedane gebied niet te erg opzwelt. Dit opzwellen komt door vocht wat zich op en rondom het aangedane gebied vormt. Je kan uiteraard koelen met wat ijs maar gemak dient de mens, of in de geval het dier. Er bestaat namelijk speciale gels die koelen. Ook wel cooling gel genoemd. Deze gels doen eigenlijk precies hetzelfde als wat ijs alleen scheelt dit jezelf behoorlijk wat tijd en gedoe. Zeker als je dier het alles behalve prettig vindt als je teveel aan zijn of haar lijf zit. Uiteraard moet je met honden (en katten) wel opletten dat ze de zal er niet vanaf likken. Dan verliest het helaas zijn werking. Het verschilt een beetje per cooling gel maar meestal koelen de gels het gebied tussen de 15 minuten en 60 minuten.

Traumeel

Een ander zalfje wat kan helpen bij verstuikingen maar ook bij blauwe plekken of bloeduitstortingen is Traumeel. Traumeel is net zoals de cooling gel en alle andere genoemde zalfjes in dit blog een homeopatisch geneesmiddel. Dat wil zeggen dat het zowel voor mensen als voor dieren geschikt. Deze zalf werkt alleen niet verkoeling, in tegenstelling tot de cooling gel, maar werkt pijnstillend en ontstekingsremmend op een natuurlijke wijze. Traumeel is verkrijgbaar als zalf maar er zijn ook tabletten en druppels op de markt. Het is maar net wat bij jouw dier het fijnste werkt. Bij honden kan het bijvoorbeeld fijn zijn op Traumeel via druppels te geven omdat hij het dan niet van zijn huid aflikt. Uiteraard wordt het op deze wijze wel verdund. Wil je een specifieke plek aanpakken? Dan is de zalf het meest geschikt.

Honingzalf

Honing, wie zweert er niet bij de geneeskracht van dit natuurlijke goud? Honing heeft een grote geneeskracht en kan bijvoorbeeld in worden gezet tegen virussen, bacteriën en schimmels. Het heeft daardoor ook een zeer goede uitwerking op wondjes en heeft ook nog eens een helende werking door de aanwezige antioxidanten. Een wondzalf op basis van honing is daarom ook ideaal om in huis te hebben. Zowel een schaafwond als open wondje kunnen met deze zalf behandelt worden. Het heeft daarnaast ook nog eens een verzachtende werking wat er voor zorgt dat de wond niet (teveel) gaat jeuken als deze begint te genezen.