Drie soorten lichtkoepels om uit te kiezen

Lichtkoepels

Een lichtkoepel is een perfecte manier om te zorgen voor meer licht, minder vocht en extra goede ventilatie in een ruimte. Lichtkoepels zijn dan ook een comeback aan het maken, met name in moderne huizen. Daar passen deze bijzondere dakramen namelijk goed in. Er zijn meerdere soorten lichtkoepels waar je uit kunt kiezen. Ze verschillen doorgaans in:

  • materiaal
  • afmetingen
  • vorm
  • functie
Lichtkoepels

De functie

Allereerst is een lichtkoepel natuurlijk bedoeld om te zorgen voor meer licht. Echter heeft de koepel vaak nog een andere functie. Dat kunnen er verschillende zijn. Sommige koepels hebben bijvoorbeeld een speciaal ventilatierooster waardoor ze extra goed een vochtige ruimte kunnen ventileren. Anderen dienen als vluchtroute bij brand of andere calamiteiten. In dat geval moet de koepel natuurlijk wel groot genoeg zijn om doorheen te verplaatsen dus houd daar rekening mee. Sommige koepels zijn namelijk erg klein.

Lichtkoepels

Het ‘raam’

Een koepel wordt gemaakt van verschillende materialen met elk eigen voor- en nadelen. Een belangrijk punt is echter of de koepel doorschijnend of juist mat is. Een doorschijnende koepel geeft je de kans om naar buiten te kijken maar dat betekent dat je ook het vuil goed kunt zien dat erop ligt. Daarnaast zijn er die koepels die mat zijn, waardoor vuil veel minder goed zichtbaar is. Dat betekent echter ook dat je niet goed naar buiten kunt kijken. Dat is dus een kwestie van smaak. De vorm is bovendien een belangrijk onderdeel: kies voor rond, vierkant of rechthoekig afhankelijk van de beschikbare ruimte en natuurlijk wat je zelf mooi vindt staan.