KB 0701 - KB 1101 - KB 1201 - KB 1401


KB 0701

 

BLIJF NIET STAAN

K. Bikkembergs: Blijf niet staan bij het verleden; Ave; Ave Maria; Modale mis; Assumpta est Maria in coelum; Een grote donkerte van zorgen; Psalm 1/Zalig die de raad van dwazen; Lied op de liefde; Missa; Suscepimus Deus; All trough the Night; Wij wandelden in duisternis; Psalm 128/Gelukkig is de man; A solus ortus cardine; Libera me, Domine; Dit beeld, hij wou het voor een glimlach geven

In deze tijd van vervlakking en vrijblijvendheid blijkt het meer dan eens noodzakelijk te zoeken naar nieuwe en verruimende liturgische klanken om een geëngageerd kerkkoor te ‘voeden’. Naast het aanreiken van onverwoestbare composities uit ons rijk muzikaal verleden dringt zich de noodzaak op naar nieuwe muziek.Progressieve impulsen langsom teksten in de eigen en andere taal, improvisatie, twintigste eeuwse harmonische wendingen, worden afgewisseld en gecombineerd met traditionele elementen in de psalmen, de instrumentatie en in de uitnodiging tot samenzang.Geschreven voor, en hier ook gezongen door, het onbemiddelde modale koor wil “Blijf niet staan” een stimulans zijn voor ieder die het gangbare repertoire wil vernieuwen of aanvullen.
Mijn dankbaarheid gaat uit naar de koorleden en dirigenten van het St.-Joriskoor (Alken), de Capella Beatae Mariae ad Lacum (Tienen), Pro Musica (Beverst) en In Dulci Jubilo (Herk-de-Stad), die een eerlijke en overtuigende inzet ten beste gaven, en naar de bezielde algemene leiding van dirigente Inge Feyen en organist Bart Naessens.

 

 

KB 1101

 

OFFICIUM SANCTORUM

Capella Academica, Leuven
Jos Stroobants Recitant/Reciter
algemene leiding/direction Inge Feyen

K. Bikkembergs: Motetti Sanctorum: Introibo ad altare Dei, Beati mundo corde, Ego vos elegi de mundo, Scio cui credidi, Qui manducat carnem meam, Veritas mea, Stetit Angelus, Ecce sacerdos magnus, Sacerdotes Dei, benedicite Dominum, Inveni David servum meum; Telkens wanneer de dag de nacht ingaat; 
J. Stroobants: Stemmen binnenin, naar Caravaggio; Salve Regina

In het weekend van 16-17 oktober 2010 zonderde de Capella Academica zich af om onder leiding van Inge Feyen de “Motetti Sanctorum” van Kurt Bikkembergs op te nemen.
De “Motetti Sanctorum” zijn een verzameling van 10 motetten die op de een of andere manier in verband gebracht (kunnen) worden met de heiligen, vereerd door de Rooms Katholieke kerk. Van 2007 tot 2009 componeerde Kurt Bikkembergs deze motetten voor gemengd koor met één herenpartij. Deze zogenaamde SABar-bezetting is momenteel de standaard bezetting geworden bij de Vlaamse kerkkoren. Deze CD wil daarom ook een luistervoorbeeld zijn voor vele koren en dirigenten.
Vier motetten werden reeds eerder gebundeld in de “Quattuor Motetti pro sacerdotibus”, gecomponeerd voor de 60ste verjaardag van het priesterschap van Dolf Van Tongerloo, priester aan de St.-Michiels en St.-Goedele kathedraal van Brussel. Als extraatje werd tevens het motet “Telkens wanneer de dag de nacht ingaat” opgenomen. Dit motet is gecomponeerd op het gedicht “Salve Regina” van Jos Stroobants die zich liet inspireren tijdens de vespers in de abdij van Orval. De CD “Officium Sanctorum” werd, in zijn totaliteit, daarom verder geconcipieerd als vesperdienst. Aan Jos Stroobants werd gevraagd om deze vesperdienst van teksten te voorzien. Met de schilder Caravaggio als uitgangspunt schreef hij tien gedichten die telkens een brug maken tussen een schilderij Caravaggio en een motet. 
Uiteindelijk werd “Officium Sanctorum” een eerbetoon aan onze heiligen èn aan Caravaggio, maar tegelijkertijd een moment van rust en bezinning.

 

 

KB 1201

 

LAUDA SION SALVATOREM

Antwerps Kathedraalkoor
Nadja Nevolovitsch viool/violin
Peter Van de Velde orgel/organ
algemene leiding/direction Sebastiaan van Steenberge

S. van Steenberge: O magnum mysterium, Quem pastores laudavere, Narrabo, Visionem, Missa Haec Dies, Lauda Sion Salvatorem, Missa in festo Corporis Christi, Magnificat, Ave Maria, Exsultet orbis gaudiis; P. Van de Velde: Paraphrase

 

 

KB 1401

 

DE INNIGHEID DER DINGEN
a portrait of ... RENE GELDOF


Kelly Poukens sopraan/soprano
Bie Vloemans & Marijn Everaert dwarsfluit/flute
Hille Raskin slagwerk/percussion
Marc Caluwaerts piano
Kinderkoor Academie België
direction Inge Feyen
Lirica
Incantatio
direction Jos Venken

M. Slootmaekers: Miniaturen, Jezus' weg naar God; K. Bikkembergs: Kasteel van zand, The Maiden and the Sea, De klacht van een treurwilg, Hypnos; P. Swerts: De innigheid der dingen; P. Steegmans: Alles vervloeit, Nee, geen woorden